• Novinky zo života školy

            • Vynikajúce umiestnenie v prvej trojke pre nášho autotronika

            • Náš študent zo IV.CA Martin Kršák získal v celoslovenskom postupovom kole súťaže Junior mechanik 2023 vynikajúce umiestnenie v prvej trojke vďaka svojim vedomostiam a zručnostiam, a tým sa zaradil k absolútnej špičke študentov autotronikov na Slovensku. Súťaž sa konala vo výcvikovom stredisku Škoda v Nitre a vynikajúcim umiestnením si zabezpečil postup do medzinárodného finále konaného v mestách Mladá Boleslav a Praha. Tu sa stretne úplná špička autotronikov z oboch krajín. K úspechu mu chceme pogratulovať a do ďalšieho kola mu prajeme veľa šťastia. Náročne pripravené úlohy a medzinárodní komisári sú určite veľkou výzvou nielen pre neho, ale aj pre celý prípravný team. 

              Spracoval: Ing. Štefan Šerfőző

            • Exkurzia STK SÜD Vlkanová a SCANIA Slovakia Budča

            • V rámci skvalitnenia výučby a naplnenia tém učebných osnov navštívili žiaci učebného odboru autoopravár - mechanik spolu s majstrami OV vo Vlkanovej novovybudovanú stanicu technickej kontroly STK SÜD Vlkanová. Odborní pracovníci žiakov previedli kontrolnými linkami pre emisie, originalitu a technického stavu vozidiel a vysvetlili spôsob kontroly na špecializovaných zariadeniach.

              V tom istom týždni žiaci navštívili aj servis nákladných áut SCANIA Slovakia Budča. Podľa zástupcov spoločnosti ide o najmodernejší servis v strednej Európe. Pri jeho výstavbe boli využité moderné technológie a inteligentné riešenia, ktoré chránia životné prostredie a zároveň prispievajú k znižovaniu nákladov.

              Exkurzie žiakov končiacich ročníkov do autorizovaných autoservisov a spoločností prispievajú k ich rozhľadu pri výbere povolania a zamestnávateľa po skončení školy.

              Hrnčiar Marcel

            • Memorandum o vzájomnej spolupráci a podpore vzdelávania

            • Dňa 22.3.2023 riaditeľ Spojenej školy Ing. Ján Žuffa a riaditeľ Slovenskej legálnej metrológie Ing. Peter Vook  podpísali „Memorandum o vzájomnej spolupráci a podpore vzdelávania“.  Tento  významný krok pre odborné vzdelávanie žiakov autoopravárenských a strojárskych odborov v oblasti metrológie predurčilo vybudovanie novej metrologickej učebne v dielňach odborného výcviku vo Vlkanovej.

              Slovenská legálna metrológia vykonáva všeobecne prospešné služby v oblasti zabezpečovania metrologickej kontroly meradiel pri meraniach súvisiacich s platbami, pri ochrane zdravia, bezpečnosti, majetku a životného prostredia, pri príprave spotrebiteľsky balených výrobkov, v iných oblastiach verejného života, kde môžu vzniknúť konfliktné záujmy na výsledku merania, alebo kde nesprávne výsledky merania môžu poškodiť záujmy fyzických osôb, právnických osôb, alebo spoločnosti.

              Memorandum upravuje všeobecný rámec spolupráce organizácie a strednej školy v oblasti zvyšovania kvality odborného vzdelávania a zároveň v oblasti dlhodobej spolupráce účastníkov memoranda pri príprave kvalifikovanej pracovnej sily pre organizáciu ako zamestnávateľa, efektívnu spoluprácu a podpory rozvoja teoretických vedomostí a praktických zručností žiakov školy. Cieľom spolupráce je taktiež posilnenie záujmu žiakov o vzdelanie v oblasti metrológie, podpora žiakov strednej školy pri ich uplatňovaní sa na trhu práce a približovanie vyučovacieho procesu potrebám trhu práce.

              Ing. Hrnčiar Marcel

            • Naša jarná lyžovačka

            • V prvej polovici marca žiaci našej školy z I.CA, I.BA a I.FP triedy absolvovali lyžiarsky výcvikový kurz v stredisku SKI TÁLE. 

              Nikto nám pred kurzom neveril, že budeme mať na svahu ešte sneh, ale opak bol pravdou. Čakala nás jarná lyžovačka a prázdne svahy, ktoré sme využili naplno.

              Začiatočníci sa naučili základné oblúky, zvládli jazdu na pome a na koniec prekvapili samých seba, keď zlyžovali najťažšiu zjazdovku. Pokročilí lyžiari vylepšovali svoju techniku a najlepší lyžiari rezali carvingový oblúk jeden za druhým.

              Všetkým žiakom ďakujeme za účasť na kurze.

              Mgr. A. Kmeťová, Mgr. G. Miškuf

            • Lyžovali sme v prašane

            • V polovici februára naši žiaci z I.AA a I. EP absolvovali lyžiarsky kurz v lyžiarskom stredisku SKI TÁLE. Počasie nám vyšlo ako z katalógu, krásne slnečné dni nás sprevádzali celým kurzom a o snehových podmienkach ani nehovoríme. Paráda, špica, prachový sniežik, lepšie sme si ani nemohli priať. 

              Začiatočníci sa naučili základné oblúčiky, jazdu na vleku, pokročilí lyžiari vylepšovali svoje carvingové oblúky, krátke slalomové oblúčiky, jazdu v neupravenom teréne a iné lyžiarske zručnosti. Nálada v kolektíve bola výborná.

              Ďakujeme všetkým žiakom za pohodičkový priebeh kurzu, dúfame, že nadobudnuté lyžiarske zručnosti si budú naďalej zlepšovať a prajeme im veľa bezpečne nalyžovaných kilometrov.

               

              Mgr. A. Kmeťová, Mgr. G. Miškuf

            • Vynikajúce druhé miesto pre nášho žiaka

            • Oblastné kolo súťaže Autoopravár Junior – automechanik, ktorú organizuje Cech predajcov a autoservisov SR pod záštitou Ministerstva školstva SR sa konalo dňa 15. 3. 2023 v priestoroch odborného výcviku vo Vlkanovej. Súťaž je zameraná na preverovanie teoretických vedomostí, ako aj praktických zručností budúcich absolventov odboru automechanik-opravár.

              Súťaž otvoril  riaditeľ školy Ing. Ján Žuffa a nasledoval príhovor predsedu cechu Júliusa Hrona.

              Súťaž pozostávala z poznávacej a praktickej časti a elektronického testu. Spomedzi ôsmich súťažiacich sa nášmu žiakovi Adamovi Prievalskému z III. AA triedy podarilo umiestniť na krásnom druhom mieste. Zabezpečil si tak postup až do celoslovenského finále, ktoré bude v priestoroch spoločnosti školiaceho strediska ŠKODA AUTO v Mladej Boleslavi. Do ďalšieho súboja prajeme veľa šťastia.

              Renáta Bírešová, Štefan Šerfőző

            • Keď hodina chutí

            • Ako chutia rôzne druhy syra, ako sa vyrábajú a zrejú a samozrejme mnoho ďalších užitočných informácií a zaujímavostí sme sa dozvedeli na hodine tovaroznalectva, ktorú sme si spravili netradičnou a pripravili sme si ochutnávku viacerých druhov syra z rôznych „kútov“ sveta.

              Kto hodinu pripravil? Tretiaci v bloku podnikanie v obchode

              Kedy? 17.2.2023

              Zodpovedná: Ing. Ľ. Grosmanová

            • AUTOOPRAVÁR JUNIOR 2023 AUTOLAKOVNÍK

            • V dňoch 14. – 15. februára 2023 sme sa zúčastnili 21. ročníka odbornej súťaže
              AUTOOPRAVÁR JUNIOR 2023 AUTOLAKOVNÍK - oblastné kolo.Súťaž sa
              uskutočnila v spoločnosti JL spol. s.r.o, Dvojkrížna 5, Bratislava. Po trojročnej
              prestávke sme opäť súťažili v malom slovenskom finále. Našu školu zastupoval
              v odbore lakovník žiak III. BA - Viktor Klibáni.
              Súťaž pozostávala z teoretickej, poznávacej a praktickej časti. Súťažiaci museli
              preukázať svoje vedomosti a zručnosti, pracovali s najmodernejšími materiálmi
              a zariadeniami. Náročnosť súťaže bola aj v tom, že dané úlohy museli zvládnuť
              v časovom limite pod dohľadom jednotlivých komisárov.Po skončení prvého
              dňa sa súťažiaci presunuli na motokáry, kde si mohli zasúťažiť. Druhý deň
              pokračoval v stanovenom harmonograme súťaže. V závere druhého dňa boli
              vyhlásené výsledky. Náš žiak Viktor Klibáni postúpil do československého
              finále, ktoré sa bude konať v Mladej Boleslave v apríli.
              Poďakovať sa chceme aj ústretovému prístupu zamestnancom servisu
              EUROMOTORU v B. Bystrici, v ktorom žiak vykonáva odbornú prax.
              Viktorovi Klibánimu želáme, aby sa mu aj vo finále v Čechách darilo a dosiahol
              čo najlepšie výsledky.

              Spracovala: Ing. Sláviková

            • Svetový deň boja proti rakovine

            • Aj tento rok sme  si  4. februára pripomenuli Svetový deň boja proti rakovine, ktorý vyhlasuje Únia pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (Union for International Cancer Control). Naše študentky odboru Biotechnológia a farmakológia si pri tejto príležitosti pripravili prednášky na tému prevencie tohto ochorenia, ktoré sú prezentované v jednotlivých triedach  Spojenej školy. Ich  cieľ je urobiť osvetu  a poukázať na to , že onkologické ochorenia nemusia byť strašiakom, ale dôležité je im predísť.

              Mgr. Miškufová Andrea – výchovná poradkyňa

            • AKO KOMUNIKUJEME?

            • Žiaci prvého ročníka odboru obchod a podnikanie sa pred jarnými prázdninami zúčastnili workshopu,  kde si prakticky vyskúšali rôzne spôsoby komunikácie, spoznali čo všetko tvorí a ovplyvňuje našu komunikáciu. Prostredníctvom pani Mgr. Zlaty Trubanovej, z Centra voľného času  - Junior, sa oboznámili  s príčinami  vzniku bariér v komunikácii a spôsobmi  ako  odovzdať svoje myšlienky.

               

              Mgr. Miškufová Andrea – výchovná poradkyňa

            • Deň onko-prevencie

            • Počuli ste už o tom, že február je mesiac povedomia o onkologických ochoreniach? 🎗️

              Vedeli ste, že onkologické ochorenia patria hneď po srdcovocievnych chorobách medzi tie, ktoré sa vyskytujú najčastejšie⁉️ Tejto problematike sa venujú aj naše študentky odboru biotechnológia a farmakológia, ktoré o téme prezentujú medzi spolužiakmi v rámci celej Spojenej školy. Spolupodieľajú sa na tom aj žiačky z odboru kozmetik, ktoré vytvárajú k téme propagačné plagáty.

              O tom, že rakovine  je lepšie predchádzať, ako ju liečiť  sa  žiaci druhého ročníka dozvedeli práve na Dni onko-prevencie, ktorý sa realizoval v Europa shopping center v Banskej Bystrici.

              Odborníci v ich stánkoch radili ľuďom, čo môžu pre seba urobiť, aby sa chránili pred onkologickými ochoreniami. Mali sme možnosť navštíviť stánky, kde sa venovali rakovine hrubého čreva, pľúc, prsníkov, krčka maternice, či semenníkov. Taktiež sme si na počkanie a bezplatne mohli zmerať hladinu cholesterolu, množstvo telesného tuku a množstvo oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu.

               

              Mgr. Miškufová Andrea – výchovná poradkyňa

              Mgr. Silvia Hrádovská

            • Svetový veľtrh zbraní IWA 2023 Norimberg - naši puškári boli tam!

            • Národná výstava produktov pre obchod so zbraňami a pre zbrojárov celého sveta v Norimbergu
              (Nemecko) sa konala od 02.03. do 03.03.2023. Miesto, ktoré sortimentom produktov pokrýva
              spektrum medzi tradičným remeslom a inovatívnymi nápadmi. Zúčastniť sa na takejto výstave, kde sa
              nedostane laická verejnosť a je určená výhradne pre odborníkov z oblasti zbraní je prestíž, ktorá bola
              umožnená našim žiakom 1., 2. a 3. ročníka učebného odboru puškár.
              Dlhá cesta autobusom cez dve krajiny a slušné ubytovanie pre oddych po ceste stáli za to. Dojmy a
              zážitky, ktoré si žiaci odnášali po odchode z výstaviska boli neopísateľné. Na záver sa stihla ešte
              zrealizovať návšteva historického centra Norimbergu.
              Prospekty, letáky, reklamné doplnky zbrojoviek, ktoré si odniesli z výstavy, tvoria spolu s
              novonadobudnutým rozhľadom zo sveta zbraní významný prvok motivácie do ďalšieho štúdia.

              Tešíme sa na budúci rok!

              Marcel Hrnčiar, Štefan Šerfözö

            • Na chémii inkluzívne

            • S našimi druhákmi v 2EP triede sme 8. marca 2023 realizovali aktivity zamerané na sebapoznávanie a zároveň rozvoj poznania žiakov v triede navzájom. Žiaci pomenovali charakteristiky prítomné v triede, dali si navzájom ocenenie o tom, ako sa vnímajú a vidia. Spätná väzba od druhých priniesla priestor na reflexiu toho, čo už o sebe žiaci vedia a ocenenie od spolužiakov to upevnilo. Tak isto reflektovali, ktoré z ocenení bolo pre nich nové a potešilo. Pracovali s terminológiou vlastností a silných stránok a tie premenili na sústavu prvkov. Vytvorili skratky prvkov, kde napríklad Na je nadšenie, Nk je nekonfliktnosť, Ov je odolnosť voči záťaži alebo Ou je ochota učiť sa. Keďže sme boli na chémii, skúsili vytvárať zlúčeniny takto pomenovaných prvkov. Prišli sme spolu na to, že ak sa napríklad spojí Sp ako spolupráca s prvkom Šik, ktorým je šikovnosť, môže sa to prejaviť u človeka tak, že  sa vie ľahko rozhodovať  a nachádzať rôzne riešenia v ťažkých situáciách. Žiaci priniesli aj zlúčenie prvkov, kde dochádza k nepriaznivej reakcii. Zlúčili Ro ako rozvážnosť s Ry ako rýchlosť. Žiaci vnímali, že pri takejto kombinácii prvkov sa môže človek rýchlo rozhodnúť a nie vždy to rozhodnutie musí byť správne. Rozvíjali sme tak životnú zručnosť sebapoznávania ako jednu z užitočných životných zručností pre úspech a ako zručnosť, ktorá podporuje rozvoj v oblastiach očakávaných ako dôležitých pre budúcnosť.

              Aktivita bola realizovaná v rámci zapojenia školy do projektu Posilnenie regionálneho riadenia v oblasti odborného vzdelávania a prípravy smerom k zlepšeniu kvality, atraktivity a vyššej orientácie na trhu práce v Banskobystrickom samosprávnom kraji (skrátene Regionálna platforma odborného vzdelávania).

               

              Mgr. Silvia Hradovská

              Mgr. Andrea Miškufová

              Ing. arch. Edita Pavúrová, PhD., školský mentor

            • Odlož mobil a zaži realitu!

            • Tohto hesla sme sa držali v pondelok 6. februára. Tento deň je v kalendári označený ako Svetový deň bez mobilu. Žiaci sa zapojili do výzvy, odložili telefóny a nahradili virtuálny svet skutočným, emotikony za úsmevy a správy za priateľské rozhovory. Výmenou za telefón mali možnosť zahrať si spoločenské hry a zabaviť sa so spolužiakmi, čo sa stretlo s veľmi pozitívnymi reakciami a predsavzatiami, že mobily odložia častejšie. Kiežby takéto nadšenie medzi žiakmi vydržalo čo najdlhšie!

              Mgr. Kasalová

            • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde......

            • Fašiangy sú období veselosti, zábavy a hodovania. Najveselšie sú posledné dni, ktoré vrcholia pochovávaním basy. Posledný tohtoročný fašiangový deň bol poriadne veselý aj na našej škole. Jej priestormi sa ozývala muzika, spev, smiech žiakov, ktorí mali na sebe typické fašiangové a iné karnevalové masky. Neodmysliteľnou súčasťou Fašiangov je aj pochovávanie basy, čo je paródia na skutočný pohreb. Predvedenie tohto zvyku bravúrne zvládli a priam herecky stvárnili naši žiaci preoblečení za farára, plačky....

              Týmto zaujímavým podujatím sme nielen pobavili školu, ale sme pripomenuli aj jednu zo starých tradícií.

      • Kontakty

        • Spojená škola, Školská 7, Banská Bystrica
        • 048/413 31 13 - SOŠ automobilová, SOŠ podnikania
        • 048/416 37 81 - SOŠ elektrotechnická
        • Školská 7, 974 01, Banská Bystrica Slovakia
        • IČO: 37956108
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Počítadlo návštev

      Počet návštev: 72555